March 31, 2009

setia solat

bismillahirrahmaanirraheem.

I must be out of my mind.
this Sunday will sit for my final exam yet haven't finished revising.
seriously this feeling menggigit-gigit.
nak share something.
tentang manusia dan keluhan.

cuba telusur surah alMa'arij ayat 19-33.
apa yang dapat?
sangat terkena renjatan bila baca ayat ni.
Allah kata,
"sungguh manusia itu diciptakan bersifat suka mengeluh.
apabila dia ditimpa kesusahan dia berkeluh kesah.
dan apabila mendapat kebaikan (harta) dia jadi kikir.
kecuali orang-orang yang melaksanakan solat.
mereka yang tetap setia melaksanakan solatnya.
dan orang-orang yang dalam hartanya disiapkan bahagian tertentu........."

sebenarnya ada banyak lagi tapi nak stresskan yg part solat.
kenapa orang yang solat dan tetap setia solat je yang boleh tahan unutk tidak mengeluh pulak?
bila difikir-fikirkan balik, possibility adalah sgt besar untuk org2 yg solat dan setia bersolat untuk tidak mengeluh.
sebabnya, dia dah serahkan segala-galanya kepada Allah.
everything.
absolutely everything.
solat.
tunduk patuh.
status hamba..
kena taat kepada tuannya.
kena ikut segala perintah.
tak boleh bangkang.
terima seadanya.
redha.
pasrah.
tak boleh mengeluh.
tak akan mengeluh.

boleh hurai sendiri rasanya.
kalian lagi arif.

besarnya peranan solat dalam hidup
sampaikan perkara kecik pon kena penangan dia.

orang yang solat.
yang setia dgn solatnya. bercinta barangkali?
takkan mengeluh.
takkan.
fullstop.

kalian lebih arif.

muge membari peringatan buat diri yang sangat selalu lupe ni. lupa yang amat selalu.
kumohon ampun ya Allah. astaghfirullah. astaghfirullah. astaghfirullah.
wallahua'lam.

4 comments:

Mu'az (Al-thaarique) said...

a reflection. yang terkadang melambatkan solat dan mengeluh. =(

+akufobia+ said...

solat awal waktu.solat dengan penuh kesungguhan.meletakkan diri dalam solat.

Nadiah::Syaimaa'::Hamizah said...

banyak kena mujahadah.
mujahadah=saket.
tak de saket, bukan mujahadah namenye. hu

-syaimaa'-

noa said...

1st,
sorry lama tak jenguk blog kamu.laptop baru dapat

2nd
*laju2 bukak tafsir*

tak tau nak kate ape. tapi cukupla,tenangkan jiwa.

kamu kenal aku kan syaimaa?
gudlark exam. =)