July 02, 2010

pagi jumaat

bismillaah
ouh semoga ini bukan diari. heh.

ketika ke pasar bersama Ummi,
Ummi: Atih suka ikan keli. Ummi goreng je pun dia suka.
aku: . . . . . .
dan kami berdua jalan sepanjang pasar semata-mata mencari ikan keli.
Ummi: ha tu ikan sembilang (sambil jalan lagi nak cari ikan keli jugak)
aku (yg tak reti beza keli dan sembilang): beli jela Ummi, bukan beza pun. hehe.
jalan lagi kot kot ada ikan keli
Ummi: kita beli kerang nak? eh Atih suka ketam. awak nak kerang? kerang rebus je.
aku: erhh ketam dengan kerang mana lagi murah? (dekut sikit.heh)
Ummi: ketam lagi mahal la.
aku: beli kerang lah.
Ummi: tapi kerang tak sihat. dia cuci air laut.
aku: . . . . .

masa tunggu ikan sembilang disiang,
Ummi: nanti Izah balik, Ummi kena masak banyak la. Izah asek kate dia lapar je kat sana. balik rumah nanti mesti dia nak makan.
aku: haha! (terbayang lauk-pauk utk Izah)

lalu kami beli ikan sembilang dan ketam. Ummi kate rebus je ketam tu bila balik rumah.

Izah, gembirala kau eh tahu Ummi cakap cemtu. huh~ haha.
nanti tolong Ummi masak. jangan reti makan je. ingat!

seorang Ummi, sentiasa dahulukan anak-anak daripada diri dia sendiri.
Ummi kalau balik sekolah, jarang tangan kosong. mesti ada je something utk kitorang. walaupun kecik. semalam pizza, kelmarin cookie kecik bentuk kasut tumit tinggi.
Ummi kata Ummi takde saham pun dalam mendidik anak-anak dia. banyak Ayah yang didik.
tapi bagi aku, selagi namanya Ummi, dialah segalanya. Ummi pendidik pertama dan selama-lamanya utk kami.

untuk Izah n Along, sila jangan nanges ye. haha.

nota:
* Izah iAllah akan balik dari Kelantan 17 Julai ni.

ikan sembilang

ikan keli


ops belum rebus ketam..!
T_T

9 comments:

syifa' rahiman said...

oh terharunye~

Nadiah::Syaimaa'::Hamizah said...

oke cipak sile jgn emo ye..
:P
hihi

-syaimaa'-

1LOT~ said...

weh kalau da tau tu..

lagi nak mention my name..izah sudey

haila

ummi
ummi

let us be like her orait

cahaya_ketenangan said...

T_T

teringat kat ummi ana..sejibik~huhu..

KELI OH KELI said...

nak tau beza keli n semilang? jom lawat blog ikan keli..ada jawapan di situ...

~atiQyUdin~ said...

haaaaaaa

akhirnya cite psl mkanan
yay!

Nadiah::Syaimaa'::Hamizah said...

salam

to 1LOT@al,
haha.
of course la mention ur name..
baru ada feel..
hehe

to sakinah,
huhu.
can we be like them?
T_T

to KELI OH KELI,
ho yeah
thnx for the link :)
helpful enuf utk saya yg buta spesis ikan. huhu

to atiq,
heh apekahh.......
salu pasal emosi ek.
-.-"
huii

to izah,
fresh from the heart maaa..
keh3
nanges sajaa
no harm..
poyo la kau.
haha!

-syaimaa'-

u-nisaa said...

akak balik, nak sarapan ape esok pun mak tanya..akak pulek biasala..ckp apa2 aje... lepas baca ni, barulah akk perasan knpalah mak asyik tnya nak masak apa.. bukn akk yg masak, seolah2 klu akk jawab brmksud itulah yg akk nak mkn... (T_T)

ayah pun sama...klu akk gtau mak akk tringin nak makn itu ini, kebiasaanya ayh akn trus g pasar cari bhn2 tu lepas mak infom kat ayh yg akk nak ape...wuuuu.....~ takpun ayah akn bg duit pd mak, nnti mak g pasar beli...wu....~

abg akk usik:kalau kau balik habis beras!!!(kahkah..mmg nak kena betul!)

adik akk pulk: kalau kau balik, kitorg dpt mkn sedap, kau balik r selalu... (dush! tak guna betul!!hehe)

Danial Izzat Zulbahari said...

ikan sembilang lain rupanya..selama ni igt sama... huh