October 12, 2010

semakin hari semakin sibuk

bismillah..

yesterday ummi said: "semakin hari..kita ni semakin sibuk.."

mulalah diri ini berfikir tentang masa..


ingat 5 perkara sblm dtg 5 perkara yg lain..
*hidup.sblm dtgnya.kematian
*muda.sblm dtgnya.hari tua
*sihat.sblm dtgnya.ujian sakit
*kaya.sblm dtgnya.kemiskinan
*lapang.sblm hadirnya.kesempitan masa

moralnya "jgn tangguh-tangguh dan jgn last minute" kerana banyak lagi tugasan lain yg akan datang..jika ade masa lapang,terus buat kerja yg tertangguh. dan jika xde kerja, beramallah dgn baca alquran/buku/kemas bilik or anything yg mendatangkan faedah buat kita..

Allah berfirman:-
"Demi masa. Sungguh,manusia berada dlm kerugian. Kecuali org2 yg beriman dan mengerjakan kebajikan serta saling menasihati utk kebenaran dan saling menasihati utk kesabaran."
(al-asr:1-3)

imam syafi'e rahimahullah: "jika org ramai merenung dan mengambil pakai surah ini pun sudah memadai bagi mereka.." Simpan surah ini molek-molek dlm hati ^^

MASA- tahun.bulan.hari.minit.saat~


3 comments:

Harleny Abd Arif said...

Assalamualaikum...

First time singgah...syabas buat 3 adik sepupuku yg menyumbangkan 'buah pena' berunsur pengajaran yang terkandung 'suri teladan' buat pengunjung blog... teruskan penulisan kalian... ;-]

al~ said...

v(^_^) Al likes this.

suka suka...al balik ni izah da kemas bilik yay...awk kan xde keje so itu kan berfaedah sgt sgt

jia you~

thx for d sms. sila tido

Nadiah::Syaimaa'::Hamizah said...

to kak leny: hehe..tq..singgahlah slalu ye.. heee

to along: erm..i byk keje nak kena wat..awk balik nnt kemas rmh tau.jd bibik.hahaha
-izah-