June 17, 2009

ketakutan fatih

bismillahirrahmaanirraheem

"Mamat takut pocong. Mamat takut. Muka dia buruk. Kena ikat-ikat badan dia. Eiii", kata Mamat aka Fatih. (lebih kurang gitula dialog dia. adeh. tak ingat the exact words.)
"Eiii nanti dalam toilet ada pocong!", katanya lagi.
senang kata, kat mana-mana pun la boleh ada pocong. dalam bilik sebelah pun jadi.
adehlaa.

main topi abg ijan



Waktu Maghrib...
"Mamat mana?", tanyaku.
"Entah. Dah pegi solat kat surau la tu kot", jawab Umi.

aik
pelik.
kata takut pocong. bukan ke pocong keluar malam-malam? lagi maghrib. banyak syaitan.

nak je tanya, "awak keluar maghrib2 ni tak takut ke pocong?".
tapi selalu tak jadi tanya. haha. takut discourage dia pula.
maybe he didnt come to think of it. so why should I bother? heh.
it's better this way.
yeah.

*nota: mamat yang suka tonton Keliwon, Khamis malam di TV3. hoho. sile jangan tiru aksi ini. dan ini bukan promosi. hah.

wallahua'lam

5 comments:

Nadiah::Syaimaa'::Hamizah said...

baju atih in the latter picture macam familiar..is it a small size version of ayah's baju batik?? new one eyh atih?


~curious Al

fm said...

mamat, kalo mamat takutkan pocong tu tak macho la. mamat patut cari jalan takutkan pocong tu plak. yipee. seronok bunyinya tu. btw camne agaknye rupa pocong ketakutan? kikiki.

huhu.budak2 kecik mmg senang terinfluence dgn benda2 nih. jgn kata budak kecik, bdk besar pun serupa. ana dah 3 kali join night walk kat hutan, yg kne takotkan dgn hantu2 palsu. ntah ape tujuan night walk tersebut? *wondering

~amatullah~ said...

ana dah bnyk kali ikut night walk jugak..
tujuannye bukan nak menakutkan tp nak membuahkan rase tawkal eserta pd Allah dlm ape jua keadaan pun.. dlm keadaan gelap malm, mrk disuruh berzikir krn mrk perlu yakin dlm ape jua keadaan pun saat itu yang boleh menjaga mereka adalah Allah...

hehe smngt ana terangkan...

~alaaa bizikrillahi tatmainnul qulub~

Nadiah::Syaimaa'::Hamizah said...

salam

to along,
itu bukan small-sized version of a big-sized version.
itu angah belikan waktu kat jawa dulu.
dia tak selalu gune. cisss. padahal hensem jek. ekeke

to fm aka timster,
he cycles to the surau. maybe he can kejar laju-laju pocong tu gune basikal? haha.
perasaan takut boleh dikontrol. mamat tu je. aiseh. nanti mcm mne la nak pegi mukhayyam.
fyi timster, ana pernah jadi 'hantu palsu' itu. agaga. tapi cam amatullah kata, ha macam tu la. dan sedikit tambahan buat kami para hantu palsu, keseronokan! hueh =P

to ustazah amatullah =P,
jom main hantu-hantu!
haha


-syaimaa'-

WF:ciktim said...

adik kamu umur berapa? *dengan ignoren bertanya* ngeee~
akak langsung tak bukak siaran keliwon utk kanak kanak ribena 9thn, 6thn dan 3thn disekeliling akak.
tp ceplos diorg leh tahan..huhU~